این مجموعه به منظور استفاده در مراکز آموزشی و پژوهشی در زمینه ساخت سلولهای خورشیدی نسل سوم و بهرهگیری از فناوری نانو در افزایش بهره این سلولها طراحی و تولید شده است. برای این منظور چهار مجموعه مکمل طراحی و ساخته شده است: 1- مجموعه طیف سنجی، 2- مجموعه اندازهگیری بهره کوانتومی، 3- مجموعه شبیهساز خورشید، 4- مجموعه آزمایشگاهی میز سلول خورشیدی. از مجموعه طیف سنجی در مراحل مختلف شامل گرفتن طیف مواد، مشخصه یابی نانوساختارها، بررسی طیف چشمههای نور و طیف تولید شده توسط شبیهساز خورشیدی استفاده میشود. به کمک مجموعه اندازهگیری بهره کوانتومی میتوان با تجزیه نور سفید ناشی از لامپ زنون به طولموجهای دلخواه و تاباندن آن به سلول خورشیدی مورد بررسی، بهره سلول در ناحیه طیفی گوناگون را مورد مطالعه قرار داد. از شبیهساز خورشیدی برای تولید یک طیف پیوسته که میتواند شبیه به طیف خورشید یا هر طیف دلخواهی باشد، استفاده میشود. میز آزمایشگاهی از بخشهای متنوعی شامل یک پکیج خورشیدی رایج (پنل خورشیدی، کنترل شارژ و اینورتر)، سولار پاورمتر، چشمه نور با شدت قابل تنظیم و تجهیزات اندازهگیری جریان-ولتاژ سلول تشکیل شده است. در سامانه طیفسنجی به منظور بررسی خواص اپتیکی نانوذرات پلاسمونی و تشکیل پلاسمون سطحی جایگزیده در آنها، از LED پاور به عنوان چشمه نور بهره گرفته شده است. مزایای استفاده از LED پاور به جای لامپهای گازی عبارتند از: تابش پایدار، بازده بالا، قیمت پایین، عمر طولانی، عدم نیاز به سیستم خنککننده، ابعاد کوچک و راهاندازی آسان. علاوه براین، به دلیل کاربرد آنها در سیستمهای روشنایی و صفحات نمایش، انواع LED پاور با توان بالا در گستره وسیع طول موجی از فرابنفش تا فروسرخ در دسترس میباشد.
این مجموعه به منظور استفاده در مراکز آموزشی و پژوهشی برای تولید و بررسی عملکرد نانوساختارهای پلاسمونیکی شامل نانوذرات، نانوپوستهها، بلورهای نانوپلاسمونیک و ... طراحی و تولید شده است. از مهمترین کاربرد این نانوساختارها میتوان به مواردی مانند نانوبیوسنسورها، تشخیص و درمان تومور، سلولهای خورشیدی، فوتودیودها و کاربردهای صنعتی اشاره کرد. این مجموعه از المانهای اپتیکی و تجهیزات الکترونیکی مورد نیاز برای آشنایی با مفاهیم پایه در نانواپتیک و نانوپلاسمونیک با انجام آزمایشهای ساده در زمینه مشخصهیابی نانوساختارهای پلاسمونیکی از طریق اندازهگیری طیفهای مختلف (شامل جذب، عبور، پراکندگی، ...) حاصل از برهمکنش نور در گستره فرابنفش تا فروسرخ نزدیک با نانوساختار مورد مطالعه تشکیل شده است. برای این که کاربر بتواند اطلاعات بیشتری از نمونه مورد مطالعه به دست آورد، در طراحی این مجموعه سعی شده است تا آزادی عمل بیشتری (در مقایسه با نمونههای تجاری موجود) در اختیار کاربر قرار گیرد. به عنوان نمونه کاربر میتواند چشمه نور (از نظر شدت نور و طیف گسیلی)، زاویه تابش نور بر نمونه و زاویه دریافت نور از نمونه را با توجه نوع نمونه که میتواند گسترهای از نانوساختارها (شامل نانوذرات، نانوتوری، نانولایه، ... ) باشد را به دلخواه تغییر دهد.
این سامانه به منظور استفاده در آزمایشگاه اپتیک-لیزر کارشناسی ارشد فیزیک (گرایش اپتیک-لیزر) برای آشنایی دانشجویان با ساخت و مشاهده انواع هولوگرام (عبوری، بازتابی، سفید، ...) طراحی و تولید شده است. برای ساخت یک هولوگرام شرایط فیزیکی خاصی مورد نیاز است. به عنوان نمونه، در اختیار داشتن یک نور با همدوسی فضایی و زمانی بالا، شدت پایدار، پهنای طیفی بسیار کم، نداشتن لرزش مکانیکی در حد طول موج (چند صد نانومتر)، تاریکی و المانهای اپتیکی مناسب الزامی است. این مجموعه از بخشهای زیر تشکیل شده است: یک برد کنترل دارای یک صفحه لمسی برای وارد کردن اطلاعات، اندازهگیری شدت نور، باکس مناسب برای به حداقل رساندن ارتعاشات محیطی و مواد مصرفی (شامل شیشه مخصوص هولوگرام برای نور تک فرکانس و نور سفید، مواد ظهور و ثبوت هولوگرام). با استفاده از برد کنترل، کاربر میواند برنامهریزی مورد نظر برای کنترل زمان روشن شدن، مدت زمان پایدارسازی و خاموش کردن لیزرها (حداکثر سه لیزر به طور همزمان) و کنترل شاتر را پیادهسازی کند. علاوه بر این امکان کنترل موارد ذکر شده به صورت دستی و (غیر اتوماتیک) وجود دارد.
سامانه طیف سنجی اپتیکی سنجش از دور امکان اندازهگیری همزمان غلظت چندین گاز در هوای آزاد را فراهم میکند. از آنجا که مراکز صنعتی به ویژه صنایع نفت،گاز و پتروشیمی همواره با گازها و ریز ذرات خاصی سروکار دارند لذا آگاهی به موقع و سریع در صورت نشت این مواد در محیط هم از لحاظ زیست محیطی و هم از لحاظ فنی در رابطه با کارکرد صحیح تجهیزات از اهمیت به سزایی برخوردار است. با این محصول میتوان متناسب با نیاز در هر لحظه آلایندههای شناخته شده در این صنایع را در یک سطح وسیع در فضای آزاد اندازهگیری کرد. از مهمترین ویژگیهای این محصول میتوان به اندازهگیری همزمان تعداد زیادی از آلایندههای مهم شامل O3, CH2O ,NO2 ,SO2 هیدروکربنها و .... با دقت بسیار بالا (در حد ppb) بر روی مسیرهایی با طول چند صدمتر تا چند کیلومتر اشاره کرد. طراحی و ساخت این محصول بر پایه طیفسنجی اپتیکی-لیزری و با تعمیم و تلفیق تکنیکهای رایج به ویژه طیف سنجی جذب اپتیکی دیفرانسیلی انجام شده است. مهمترین نوآوری در این محصول در مقایسه با سامانههای پیشین، بهرهبرداری از چشمههای مختلف (مانند لامپ زنون و انواع دیودهای نوری توانبالا در ناحیهی مرئی و فرابنفش) با استفاده از فیبر نوری در طراحی سامانه است.