مدارهای الکترونیکی
علم الکترونیک که به عنوان شاخهای از مهندسی برق و فیزیک محسوب میشود، به مطالعه چگونگی کنترل جریان الکترونها در مدارهای الکترونیکی میپردازد. در یک مدار الکترونیکی از المانهای گوناگونی مانند ترانزیستور، دیود، آیسی، خازن و مقاومت استفاده میشود. در حال حاضر کنترل جریان الکتریکی در ابزارهای الکترونیکی اغلب توسط قطعات نیمههادی انجام میشود. ابزارهای نیمههادی و فناوریهای مرتبط، در شاخه فیزیک حالت جامد مورد بررسی قرار میگیرند.
مدارهای الکترونیکی را معمولا به دو گروه دستهبندی میکنند: مدارهای دیجیتال و مدارهای آنالوگ. مدارهای دیجیتال و قطعات الکترونیکی در این مدارها معمولا با دو سطح ولتاژ به عنوان روشن و خاموش سر و کار دارند. به عنوان نمونه، میتوان سختافزارهای رایانهای را نام برد که از مدارهای دیجیتال تشکیل شدهاند. در مدارهای آنالوگ از یک گستره پیوسته از سطح ولتاژ و جریان استفاده میشود. گیرندههای رادیویی و آمپلیفایرها مثالهایی از مدارهای آنالوگ هستند. برای آشنایی با مدارهای الکترونیکی و تاثیر قطعات مختلف بر جریان الکترونها، لازم است تا با مفاهیم پایه و کمیتهای فیزیکی مرتبط، مانند اختلاف پتانسیل، جریان الکتریکی و مقاومت الکتریکی آشنا شویم. شکل زیر، ارتباط بین این سه کمیت را نشان میدهد.
ولتاژ: نیرویی که باعث حرکت الکترونها میشود. |
جریان: به حرکت الکترونها در مدار جریان میگویند. |
مقاومت: مانع از حرکت الکترونها در مدار میشود. |
|
|
1.1.1 جریان الکتریکی
حرکت الکترونها درون سیم را جریان الکتریکی میگویند. هر گاه جريان برق كم يا زياد شود يعني تعداد الكترونهايي كه در مسير سيم در حال حركت هستند، كم يا زياد میشود. جریان الکتریکی بر حسب آمپر (A) اندازهگیری میشود و در معادلات معمولا با I نشان داده میشود. وسیله اندازهگیری جریان، آمپرمتر است.
1.1.2 انواع جریان
جریان مستقیم (DC): جریان مستقیم در مدار الکتریکی همیشه در یک جهت جاری میشود. به زبان سادهتر، مقدار جريان عبوري از مدار و جهت حركت الكترونها ثابت است و با گذشت زمان تغييري نميكند. منبع تغذیهای که جریان مستقیم تولید میکند را منبع تغذیه مستقیم مینامند. باتریها سادهترین نوع منبعهای تغذیهی مستقیم هستند. علامت اختصاری منبع تغذیهی مستقیم در مدار به صورت زیر است.
جریان متناوب (AC): بر خلاف منبع تغذیهی مستقیم، آن دسته از منبع تغذیههایی که در آنها اندازهی ولتاژ ثابت نبوده و با گذشت زمان کم و زیاد میشود را منبع تغذیهی متناوب (AC) میگویند. جریانی که توسط منبع تغذیهی متناوب تولید میشود را جریان متناوب (AC) میگویند. برق شهری یک جریان متناوب است و بیشتر وسایل الکترونیکی که امروزه با آنها سر و کار داریم مانند تلویزیون، کامپیوتر، جاروبرقی و ... با ولتاژ AC کار میکنند. برخی از این دستگاه به ولتاژ مستقیم نیاز دارند. به همین دلیل از یک مبدل ولتاژ متناوب به مستقیم استفاده میکنند.
اگر چه جريان متناوب ميتواند شكلهاي متنوعي داشته باشد، ولي متداولترين شكلي كه با آن مواجه ميشويم همان است كه شركتهاي توليد برق، تولید میکنند. تمامي نيروگاههاي توليد برق در دنيا و همچنين ايران، جريان متناوبي توليد ميكنند كه به جهت شباهت با يك موج سينوسي، جریان متناوب سينوسي ناميده ميشود.
· ویژگیهای موج سینوسی
به طور کلی هر موج با چند ویژگی شناخته میشود که عبارتند از: 1) دامنهی موج، 2) دورهی تناوب موج، 3) فرکانس (بسامد) موج.
دامنهی موج: بيشترين جابهجايي يا فاصله از وضعيت تعادل، در امتداد قائم (رو به بالا و پایین)، دامنهي موج (مقدار قله) نامیده میشود. فاصلهي قله تا درهی منحني دو برابر دامنه يا دو برابر مقدار قله است.
دوره تناوب موج: دورهی تناوب مدت زمان یک چرخهی کامل است. در واقع دورهی تناوب مدت زمانی است که موج سینوسی دوباره خودش را تکرار میکند، به بیان دیگر، مدت زماني که موج از دو نقطهي مشابه متوالي (مثلا دو قلهی متوالی) ميگذرد، برابر دورهي تناوب موج است. مقدار دورهی تناوب همواره مثبت است، واحد اندازهگیری آن ثانیه میباشد و معمولا با حرف Tنمایش داده میشود.
شکل 4-1: بررسی ویژگیهای موج سینوسی.
فرکانس (بسامد) موج: به تعداد چرخههای کامل در مدت یک ثانیه بسامد یا فرکانس موج (f) میگویند. مقدار عددی فرکانس برابر با عکس دورهی تناوب است و برابر است با:
واحد اندازهگیری فرکانس به افتخار هنریش هرتز، فیزیکدان آلمانی، هرتز میباشد.
1.1.3 ولتاژ (اختلاف پتانسیل)
ولتاژ باعث به حرکت در آوردن الکترونها میشود. برحسب (V) اندازه گیری میشود. وسیله اندازهگیری ولتاژ، ولتمتر است.
1.2 آشنایی با قطعات الکترونیکی
در مدارهای الکترونیکی از قطعات گوناگون برای کنترل جریان الکترونها در مدار استفاده میشود. هر قطعه الکترونیکی شامل دو یا چند پایه برای اتصال به سایر قطعات در یک مدار است. در این بخش به معرفی قطعات الکترونیکی ساده که در اغلب مدارها استفاده میشوند، میپردازیم.
1.2.1 مقاومت
مقاومت یک رسانا در مقابل عبور جریان الکتریکی را مقاومت الکتریکی میگویند. در مدارات الکترونیکی از مقاومت برای محدودسازی جریان یا افت ولتاژ و ... استفاده میشود. اندازه مقاومت با واحد اهم (Ω) مشخص میشود و در معادلات با R نشان داده میشود. وسیله اندازهگیری مقاومت، اهممتر میباشد. با كم و زياد كردن مقاومت موجود در مسير يك مدار ميتوان جريان كل مدار را كنترل كرد. در صورت اعمال یک ولتاژ خاص به مقاومتهای مختلف، در هر کدام از آنها جریانهای متفاوتی جاری میشود و در صورت جاری شدن یک جریان واحد در مقاومتهای مختلف، در دو سر هر کدام از آنها ولتاژهای متفاوتی ایجاد میگردد. مقاومتها علاوه بر اندازه، مشخصه دیگری نیز دارند و آن توان مجاز (بر حسب وات) است که میتواند در حین کار و بدون آنکه متلاشی شود، به صورت گرما از خود دفع نماید. از آنجاییکه جریانات و ولتاژهایی که در الکترونیک با آنها سروکار داریم کوچک هستند، مقاومتهایی که به کار میبریم نیز دارای توانهای پایینی هستند.
شکل 4-2: انواع مقاومت.
در شکل زیر دو نماد از مقاومت را که در اکثر مدارها با آنها مواجه میشوید، نشان داده شده است.
شکل 4-3: نماد مقاومت در مدار.
· خواندن اندازه مقاومت
اندازه مقاومت توسط نوارهای رنگی چاپ شده روی بدنه آن مشخص میشود. هر نوار رنگی نشاندهنده یک عدد است که از روی آن میتوانیم مقدار مقاومت را تشخیص دهیم. در جدول زیر رنگ نوار و عدد مربوط به آن نوشته شده است.
جدول 4-1: رنگ حلقه مقاومت و عدد مربوط به آن.
رنگ حلقه |
مشکی |
قهوهای |
قرمز |
نارنجی |
زرد |
سبز |
آبی |
بنفش |
خاکستری |
سفید |
شماره رنگ |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
برای خواندن مقاومت با استفاده از رنگهای مشخص شده بر روی آن، اعداد اول و دوم را به ترتیب مینویسیم و به تعداد عدد سوم صفر قرار میدهیم.
شکل 4-4: نحوه خواندن مقدار مقاومت از روی رنگ.
در کاربردهای عملی در هر مدار چندین مقاومت وجود دارد. این مقاومتها به دو صورت میتوانند به همدیگر متصل شوند: یک حالت اتصال سری یا متوالی است و حالت دوم اتصال موازی میباشد.
اتصال متوالی مقاومتها: چند مقاومت موقعی بطور سری به هم بسته شدهاند که مجموع اختلاف پتانسیلهای دو سر هر یک از آنها برابر با اختلاف پتانسیل اعمال شده به دو سر ترکیب باشد. در این حالت مقاومتها پشت سر هم قرار خواهند گرفت.
شکل 4-5: اتصال متوالی مقاومتها.
اتصال موازی مقاومتها: چنانچه دو مقاومت به گونهای به یکدیگر وصل شوند که دو سر آنها به هم وصل شود، یعنی اختلاف پتانسیل دو سر آنها با هم برابر باشد، اتصال مقاومتها را اتصال موازی میگویند.
شکل 4-6: اتصال موازی مقاومتها.
1.2.2 پتانسیومتر
پتانسیومتر، یک نوع مقاوت متغیر است که میتواند اندازههای مختلفی از صفر تا حداکثر مقدار خودش را داشته باشد. میتوان با به کارگیری پتانسیومتر در قسمتی از مدار شدت جریان عبوری را کنترل کرد. به این صورت که میتوان با افزایش مقاومت، شدت جریان عبوری را کم و با کاهش مقاومت، شدت جریان را افزایش داد. در وسایل صوتی و تصویری از پتانسیومتر برای کنترل حجم صدا (ولوم) استفاده میشود. نمونههایی از مقاومت متغیر به همراه نماد مداری آن در شکل زیر نشان داده شده است. پتانسیومتر دارای سه پایه است.
|
|
|
شکل 4-7: انواع پتانسیومتر به همراه نماد مداری.
1.2.3 مقاومت نوری
فوتوسل یا مقاومت نوری یک قطعه الکترونیکی است که مقاومتش تابع تغییرات شدت نور تابیده شده به سطح آن است. فوتوسل در تاریکی دارای مقاومت خیلی زیاد (در حد مگا اهم) و در روشنایی دارای مقاومت کم (در حد کیلو اهم یا اهم) است. در مدارات الکترونیکی از آن به عنوان سنسور تشخیص روشنایی و تاریکی (نورسنج) استفاده میشود. از جمله کاربردهای فوتوسل میتوان به استفاده از آن در دوربینهای عکاسی و چشمهای الکترونیکی اشاره کرد. انواع فوتوسلها به همراه نماد مداری آن در شکل زیر نشان داده شده است.
|
|
شکل 4-8: انواع فوتوسلها به همراه نماد مداری.
1.2.4 خازن
خازن قطعهای الکترونیکی است که همانند یک مخزن آب که به منظور ذخیره کردن آب مورد استفاده قرار میگیرد، انرژی را در خود ذخیره میکند. خازن از دو صفحه فلزی موازی که بوسیله یک ماده عایق به نام دیالکتریک از یکدیگر جدا شدهاند، تشکیل شده است. توانایی خازن در ذخیره انرژی را ظرفیت خازن میگویند. بنابراین هرقدر ظرفیت خازن بیشتر باشد، انرژی بیشتری را در خود ذخیره میکند. ظرفیت خازن با واحد فاراد (F) بیان میشود. حداکثر میزان ولتاژ Dc یا Ac را که یک خازن میتواند تحمل کند، بهطوریکه دیالکتریک آن آسیب نبیند را ولتاژ شکست مینامند. ظرفیت خازن و ولتاژ شکست آن را بر روی خازن مینویسند.
خازنها انواع گوناگونی دارند. خازنهای الکتروستاتیکی دارای ظرفیت کمی میباشند و دارای قطبهای مثبت و منفی نمیباشند. برخلاف خازنهای الکتروستاتیکی، خازنهای الکترولیتی مانند باتری دارای قطبهای مثبت و منفی میباشند. یعنی هنگام اتصال خازن به مدار باید قطب مثبت و منفی آنرا در نظر داشت، بهطوریکه قطب مثبت و منفی خازن الکترولیتی باید به قطب مثبت و منفی مدار وصل شود. در این خازنها برای تعین قطبهای مثبت و منفی، قطب مثبت را با پایه بلندتر و قطب منفی را با پایه کوتاهتر مشخص مینمایند. همچنین در کنار قطب منفی نوار خاکستری رنگی در نظر گرفته شده است.
(الف) |
(ب) |
(پ) |
شکل 4-9: الف) انواع خازن، ب) اطلاعات ثبت شده بر روی بدنه خازن شامل ظرفیت، ولتاژ شکست و قطبهای مثبت و منفی، پ) نماد مداری خازن.
1.2.5 دیود نورافشان (LED)
این نوع دیودها با اتصال به باتری و عبور جریان از آنها، از خود نور گسیل میکنند. به منظور کنترل جریان LED یک مقاومت با آن سری میکنیم. در مدارات الکترونیکی از LED در قسمت نشانگر روشن بودن دستگاههای برقی و الکترونیکی استفاده میشود. LED دارای یک سر مثبت یا آند و یک سر منفی یا کاتد است. به همین منظور باید باتوجه به قطبیت پایههایشان در مدار قرار بگیرند. معمولا این دو پایه را میتوان براساس طول آنها شناسایی کرد. به این ترتیب که پایه مثبت بلندتر است. همچنین در پایه کاتد لبه مسطحی در کنار بدنه گرد LED وجود دارد و یا با مشاهده داخل LED متوجه میشویم که کاتد دارای الکترود بزرگتری است.
|
|
شکل 4-10: نحوه شناسایی پایه مثبت و منفی LED.
1.2.6 دیود یکسوساز
دیود یکسوساز نوعی دیود است که جریان الکتریکی را در یک جهت (بایاس مستقیم) از خود عبور میدهد و در جهت دیگر (بایاس معکوس) در مقابل عبور جریان از خود مقاومت بالایی نشان میدهد. از این دیود برای یکسوسازی و تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم استفاده میشود.
شکل 4-11: دیود یکسوساز به همراه نماد مداری آن.
1.2.7 دیود زنر
از نظر ساختار فیزیکی، دیود زنر مشابه دیود یکسوساز است. زمانی که در بایاس معکوس ولتاژ اعمالی به یک دیود بیشتر از یک مقدار مشخص باشد، اجازه عبور جریان الکتریکی در جهت معکوس را میدهد. به این ولتاژ مشخص، ولتاژ شکست میگویند. با استفاده از این خاصیت جالب، از دیودهای زنر برای تثبیت ولتاژ استفاده میشود.
شکل 4-12: دیود زنر به همراه نماد مداری آن.
1.2.8 فوتودیود
فوتودیود یک قطعه الکترونیکی است که با دریافت نور جریان الکتریکی تولید میکند، یا اجازه عبور جریان در بایاس معکوس را میدهد. اغلب، از این قطعه برای تشخیص و آشکارسازی نور استفاده میشود، به همین دلیل نامهای دیگری مانند سنسور نوری یا آشکارساز نوری نیز به کار میرود.
شکل 4-13: فوتودیود و نماد مداری آن.
1.2.9 ترانزیستور
ترانزیستور مهمترین قطعه الکترونیکی هم در مدارهای آنالوگ و هم در مدارهای دیجیتال است:
1- در مدارهای آنالوگ ترانزیستور به عنوان تقویت کننده عمل میکند. یک جریان الکتریکی کوچک را به عنوان ورودی دریافت میکند و یک جریان بسیار بزرگتر را به عنوان خروجی تولید میکند. به عنوان نمونه در یک میکروفون با صدای معمولی صحبت میکنیم و ترانزیستور سیگنال تقویت شده را به بلندگو میفرستد و صدای تقویت شده توسط بلندگو پخش میشود.
2- در مدارهای دیجیتال ترانزیستور به عنوان سوئیچ الکتریکی عمل میکند. با یک جریان الکتریکی کوچک میتوان یک جریان الکتریکی بسیار بزرگ را کنترل، قطع و وصل کرد.
طرز کار ترانزیستور: ترانزیستور دارای سه پایه است، بیس، امیتر و کلکتور. با اعمال ولتاژ مناسب به پایه بیس میتوان عبور جریان بین پایههای کلکتور و امیتر را کنترل کرد. برای مثال اگر به پایه بیس در شکل زیر یک ولتاژ مناسب اعمال شود جریان برقرار میگردد و دیود روشن میشود. در غیر این صورت دیود خاموش میماند. برای اعمال ولتاژ مورد نظر به پایه بیس، میتوان از قطعات الکترونیکی مناسب و مدارهای ساده استفاده کرد و از آن در کاربردهای بیشماری کمک گرفت.
|
|
|
شکل 4-14: ترانزیستور و ساختمان داخلی آن.
1.2.10فوتوترانزیستور
فوتوترانزیستور یک ترانزیستور معمولی است که پنجره شفافی با یک قسمت محدب برای متمرکز نمودن نور و افزایش حساسیت آن، بر روی محفظهاش قرار دارد. با تابش نور بر فوتوترانزیستور، جریانی بین امیتر و کلکتور برقرار میگردد.
1.2.11آیسی
علاوه بر استفاده مجزا از قطعات الکترونیکی، مدارات الکترونیکی را میتوان با استفاده از تراشه کوچک سیلیکونی که حاوی تعداد زیادی ترانزیستور، دیود، مقاومت و ... باشد، تهیه کرد. این قطعات الکترونیکی را میتوان با استفاده از سیم یا رابطهای آلومینیومی که بر سطح تراشه نشانده شدهاند، به یکدیگر متصل کرد، در نتیجه یک مدار مجتمع یا آیسی خواهیم داشت. یک آیسی میتواند شامل چندین قطعه الکترونیکی باشد. از آیسیها در ساعتهای دیجیتالی، کامپیوترهای شخصی و بسیاری از دستگاههای پیچیده دیگر استفاده میشود.
شکل 4-15: آیسی.
1.2.12اپتوکوپلر
اپتوکوپلر مجموعه فرستنده و گیرنده نوری است که در بستهبندیهایی همانند آیسی تولید میشود و همانطور که از نام آن هم پیداست وظیفهی آن کوپل کردن یا اتصال دو نقطه از مدار به کمک نور است. اپتوکوپلر از یک دیود نورانی به همراه یک فوتوترانزیستور ساخته شده است که هر دو از محیط خارج اپتوکوپلر ایزوله شدهاند. به این صورت که فوتوترانزیستور داخلی تنها میتواند نور ساطع شده توسط دیود نوری درونی را دریافت کند. بیس فوتوترانزیستور توسط نور دریافتی از طرف دیود نورانی تحریک شده و میتواند جریان را از خود عبور دهد.
شکل 4-16: نحوه عملکرد اپتوکوپلر.
1.2.13ترانسفورماتور
ترانسفورماتور وسیلهای است که از دو سری سیمپیچ مجزا به نامهای سیمپیچ اولیه و سیمپیچ ثانویه که به دور یک هسته واحد پیچیده شدهاند، تشکیل میگردد. اگر تعداد دور سیمپیچ اولیه بیشتر از سیمپیچ ثانویه باشد، در این صورت ولتاژ سیمپیچ ثانویه کمتر از ولتاژ سیمپیچ اولیه است، ولی جریان در سیمپیچ ثانویه بیشتر از اولیه است. به این ترانسفورماتور، ترانسفورماتور کاهنده ولتاژ میگویند. اما در یک ترانسفورماتور افزاینده، تعداد دورهای سیمپیچ ثانویه بیشتر از سیمپیچ اولیه بوده و در نتیجه ولتاژ ثانویه بیشتر از ولتاژ اولیه ولی جریان ثانویه کمتر از جریان اولیه میشود. نماد مداری یک ترانسفورماتور در شکل زیر نشان داده شده است.
شکل 4-17: نماد مداری ترانزیستور.
1.2.14
بازر
بازر قطعه الکترونیکی است که با اعمال ولتاژ به آنها، صدا با فرکانس ثابتی تولید میکند. از کاربرد بازرها میتوان به سیستمهای هشداردهنده مختلف مانند کامپیوتر، ساعت، هشداردهندههای گاز و دود، اسباببازیها و ... اشاره کرد.
شکل 4-18: بازر.
1.2.15باتری و جاباتری
باتریها قطعاتی هستند که تحت عملکرد شیمیایی مواد داخل آنها یک ولتاژ ثابت DC تولید میکنند.
|
|
شکل 4-19: باتری، جاباتری و نماد مداری آن.
1.2.16سوئیچ
سوئیچ حداقل از دو کنتاکت تشکیل شده است که قابل انتخاب است که بههم متصل باشند یا قطع بشوند.
|
|
شکل 4-20: انواع سوئیچ و نمادهای مداری آن.