فناوری اطلاعات
فناوری اطلاعات به بکارگیری فرایندها، زیرساختها، ابزارهای ذخیرهسازی، شبکه، رایانه و سایر ابزارهای فیزیکی برای تولید، پردازش، ذخیره، ایمنسازی و تبادل هرگونه اطلاعات و داده الکترونیکی میپردازد. به بیان سادهتر، فناوری اطلاعات به عنوان زیر شاخهای از فناوری اطلاعات و ارتباطات، دربرگیرنده هر چیزی است که به کامپیوتر مربوط میشود، که شامل نرمافزار، سختافزار، شبکه، اینترنت و افراد فعال در این زمینه است. به عنوان نمونه یک کامپیوتر، شبکهای از کامپیوترهای متصل به هم، اینترنت و برنامههای مورد استفاده در این حوزه قرار میگیرند. از برخی موضوعات مهم در این شاخه میتوان به برنامهنویسی کامپیوتر، مدیریت شبکه، توسعه وب و تجارت الکترونیک اشاره کرد.
طبیعی است که در عصر حاضر، که عصر اطلاعات نیز نامیده میشود، فناوری اطلاعات نقش اساسی در تقریبا تمام فعالیتهای روزمره ایفا کند. خرید و فروش، حمل و نقل، سرگرمی، مسافرت، ارتباط بین انسانها، فعالیتهای علمی، ورزش و سلامتی روحی و جسمی انسانها، همگی نمونههایی هستند که تحت تاثیر فناوری اطلاعات تغییرات چشمگیری داشتهاند. بنابراین پوشش دادن همه مطالب مرتبط با این فناوری در یک فصل امکانپذیر نیست و تنها به معرفی اینترنت، زبان و نرمافزارهای مربوط به آن و چندین نرمافزار کاربردی دیگر اکتفا میکنیم.
1.1 اینترنت
اینترنت یک سیستم جهانی از شبکههای کامپیوتری متصل به هم است که با یک پروتکل مخصوص به خود (TCP/IP) بین ابزارهای گوناگون در سراسر جهان ارتباط برقرار میکند. از طریق اینترنت گستره وسیعی از منابع اطلاعاتی و خدمات مانند ایمیل، شبکه گسترده جهانی[1]، تماس تلفنی و تبادل فایل در اختیار عموم مردم قرار دارد. اغلب، شبکه گسترده جهانی به اشتباه معادل با اینترنت در نظر گرفته میشود. ذکر این نکته ضروری است که این سرویس، تنها به عنوان یکی از سرویسهای فراهم شده توسط اینترنت، به منظور تبادل اطلاعات بین کامپیوترهای متصل به اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد. برخی دیگر از سرویسهای اینترنتی عبارتند از: پست الکترونیک (ایمیل)، تلنت، گروههای خبری، تلفن اینترنتی، اتاقهای گفتگو، اشتراک گذاری و تبادل فایل، گوفر، کنفرانسهای ویدئویی، کنترل تجهیزات از طریق اینترنت و هوشمندسازی.
1.2 زبان HTML
صفحات اینترنت با زبان HTML ساخته میشوند. بنابراین یادگیری این زبان برای طراحی یک سایت اینترنتی ضروري است. هر فایل HTML شامل تعدادی برچسب (Tag) است که چگونگی نمایش صفحات را تعیین میکند.
تمرین1: بر روی یک صفحه در اینترنت کلیک راست کرده و گزینه view page source را انتخاب کنید. دستورات استفاده شده برای طراحی صفحه را مشاهده کنید.
هر فایل HTML با برچسب<html> شروع و با برچسب</html> پایان مییابد و دارای دو بخش سربرگ و بدنه است. بخش سربرگ در بین دو برچسب<head> و</head> قرار دارد. این بخش شامل اطلاعات سربرگ و عنوانی است که در نوار عنوان مرورگر ظاهر میشود. عنوان صفحه در بین دو برچسب <title> و</title> قرار میگیرد. بخش بدنه که شامل دستورالعملهای تولید صفحه است با برچسب<body> شروع و با برچسب</body> پایان مییابد. شکل زیر برچسبهای لازم برای ساخت یک صفحه ساده را نشان میدهد.
تمرین2: این دستورات را درNotepad بنویسید و از یک عنوان و متن بدنه مناسب استفاده کنید. از منوی File گزینه Save As را انتخاب کرده و سپس در قسمت File name نام فایل را به صورت indx.html تایپ کنید. در قسمت encoding گزینه utf-8 را انتخاب و سپس آن را ذخیره کنید.
شکل 6-1: نحوهی ذخیرهی صفحه شخصی در HTML.
1.2.1 برچسبهای HTML
تیتر: برای تعیین تیترها از برچسبهای<H1> تا <H6> استفاده میشود. بزرگترین تیتر با<H1> و کوچکترین تیتر با <H6> مشخص میشود.
نوع متن: با استفاده از برچسبهای <b>…</b> متن پر رنگ،<i>…</i> متن مورب و با<u>…</u> متن زیر خطدار نمایش داده میشود.
نوشتن توضیحات: از برچسب <! ...> برای نوشتن توضیحات استفاده میشود. جملاتی که بین این دو تگ قرار میگیرند، توسط کاربر قابل رویت نیستند.
رفتن به سطر بعد: برای رفتن به سطر بعد از برچسب <br> استفاده کنید. این برچسب فاقد بخش انتهایی </br> میباشد.
نمایش خط افقی: برای رسم خط افقی از برچسب <hr> استفاده میشود. این برچسب فاقد بخش انتهایی </hr> میباشد.
ایجاد پیوند: برای ایجاد پیوند (Link) از <a href=“url“> sample </a> استفاده میشود.
گذاشتن تصویر: برای قرار دادن تصویر در صفحات وب از برچسب img استفاده میشود. با این برچسب میتوان پهنای تصویر (width)، ارتفاع تصویر (height) و ضخامت حاشیه دور تصویر (border) را تعیین کرد.
رنگ زمینه: شناسهای به نام bgcolor وجود دارد که رنگ زمینه متن (Back ground) را تعیین میکند.
تمرین 3: دستورات زیر را در ویرایشگر متن تایپ کنید و صفحه ایجاد شده را در یک مرورگر مشاهده کنید.
شکل 6-2: نمونهای از صفحه طراحی شده به همراه دستورات زبان HTML.