درحال بارگزاری ...

فناوری اطلاعات

فناوری اطلاعات به بکارگیری فرایندها، زیرساخت­ها، ابزارهای ذخیره­سازی، شبکه، رایانه و سایر ابزارهای فیزیکی برای تولید، پردازش، ذخیره، ایمن­سازی و تبادل هرگونه اطلاعات و داده الکترونیکی می­پردازد. به بیان ساده­تر، فناوری اطلاعات به عنوان زیر شاخه­ای از فناوری اطلاعات و ارتباطات، دربرگیرنده هر چیزی است که به کامپیوتر مربوط می­شود، که شامل نرم­افزار، سخت­افزار، شبکه، اینترنت و افراد فعال در این زمینه است. به عنوان نمونه یک کامپیوتر، شبکه­ای از کامپیوترهای متصل به هم، اینترنت و برنامه­های مورد استفاده در این حوزه قرار می­گیرند. از برخی موضوعات مهم در این شاخه می­توان به برنامه­نویسی کامپیوتر، مدیریت شبکه، توسعه وب و تجارت الکترونیک اشاره کرد.

طبیعی است که در عصر حاضر، که عصر اطلاعات نیز نامیده می­شود، فناوری اطلاعات نقش اساسی در تقریبا تمام فعالیت­های روزمره ایفا کند. خرید و فروش، حمل و نقل، سرگرمی، مسافرت، ارتباط بین انسان­ها، فعالیت­های علمی، ورزش و سلامتی روحی و جسمی انسان­ها، همگی نمونه­هایی هستند که تحت تاثیر فناوری اطلاعات تغییرات چشمگیری داشته­اند. بنابراین پوشش دادن همه مطالب مرتبط با این فناوری در یک فصل امکان­پذیر نیست و تنها به معرفی اینترنت، زبان و نرم­افزارهای مربوط به آن و چندین نرم­افزار کاربردی دیگر اکتفا می­کنیم.

1‌.1‌      اینترنت

اینترنت یک سیستم جهانی از شبکه­های کامپیوتری متصل به هم است که با یک پروتکل مخصوص به خود (TCP/IP) بین ابزارهای گوناگون در سراسر جهان ارتباط برقرار می­کند. از طریق اینترنت گستره وسیعی از منابع اطلاعاتی و خدمات مانند ایمیل، شبکه گسترده جهانی[1]، تماس تلفنی و تبادل فایل در اختیار عموم مردم قرار دارد. اغلب، شبکه گسترده جهانی به اشتباه معادل با اینترنت در نظر گرفته می­شود. ذکر این نکته ضروری است که این سرویس، تنها به عنوان یکی از سرویس­های فراهم شده توسط اینترنت، به منظور تبادل اطلاعات بین کامپیوترهای متصل به اینترنت مورد استفاده قرار می­گیرد. برخی دیگر از سرویس­های اینترنتی عبارتند از: پست الکترونیک (ایمیل)، تل­نت، گروه­های خبری، تلفن اینترنتی، اتاق­های گفتگو، اشتراک گذاری و تبادل فایل، گوفر، کنفرانس­های ویدئویی، کنترل تجهیزات از طریق اینترنت و هوشمندسازی.

1‌.2‌      زبان HTML

صفحات اینترنت با زبان HTML ساخته می­شوند. بنابراین یادگیری این زبان برای طراحی یک سایت اینترنتی ضروري است. هر فایل HTML شامل تعدادی برچسب (Tag) است که چگونگی نمایش صفحات را تعیین می­کند.

تمرین1: بر روی یک صفحه در اینترنت کلیک راست کرده و گزینه view page source را انتخاب کنید. دستورات استفاده شده برای طراحی صفحه را مشاهده کنید.

هر فایل HTML با برچسب<html>  شروع و با برچسب</html>  پایان می­یابد و دارای دو بخش سربرگ و بدنه است. بخش سربرگ در بین دو برچسب<head>  و</head>  قرار دارد. این بخش شامل اطلاعات سربرگ و عنوانی است که در نوار عنوان مرورگر ظاهر می­شود. عنوان صفحه در بین دو برچسب <title> و</title>  قرار می­گیرد. بخش بدنه که شامل دستورالعمل­های تولید صفحه است با برچسب<body>  شروع و با برچسب</body>  پایان می­یابد. شکل زیر برچسب­های لازم برای ساخت یک صفحه ساده را نشان می­دهد.

education

تمرین2: این دستورات را درNotepad  بنویسید و از یک عنوان و متن بدنه مناسب استفاده کنید. از منوی File گزینه Save As را انتخاب کرده و سپس در قسمت File name نام فایل را به صورت indx.html تایپ کنید. در قسمت encoding گزینه utf-8 را انتخاب و سپس آن را ذخیره کنید.

education

شکل ‏6‌-‌1: نحوه­ی ذخیره­ی صفحه شخصی در HTML.

1‌.2‌.1‌     برچسب­های HTML

تیتر: برای تعیین تیترها از برچسب­های<H1>  تا <H6> استفاده می­شود. بزرگ­ترین تیتر با<H1>  و کوچک­ترین تیتر با <H6> مشخص می­شود.

نوع متن: با استفاده از برچسب­های <b>…</b> متن پر رنگ،<i>…</i>  متن مورب و با<u>…</u>  متن زیر خط­دار نمایش داده می­شود.

نوشتن توضیحات: از برچسب <! ...> برای نوشتن توضیحات استفاده می­شود. جملاتی که بین این دو تگ قرار می­گیرند، توسط کاربر قابل رویت نیستند.

رفتن به سطر بعد: برای رفتن به سطر بعد از برچسب <br> استفاده کنید. این برچسب فاقد بخش انتهایی </br> می­باشد.

نمایش خط افقی: برای رسم خط افقی از برچسب <hr> استفاده می­شود. این برچسب فاقد بخش انتهایی </hr> می­باشد.

ایجاد پیوند: برای ایجاد پیوند (Link) از <a href=“url“> sample </a> استفاده می­شود.

گذاشتن تصویر: برای قرار دادن تصویر در صفحات وب از برچسب img استفاده می­شود. با این برچسب می­توان پهنای تصویر (width)، ارتفاع تصویر (height) و ضخامت حاشیه دور تصویر (border) را تعیین کرد.

رنگ زمینه: شناسه­ای به نام bgcolor وجود دارد که رنگ زمینه متن (Back ground) را تعیین می­کند.

تمرین 3: دستورات زیر را در ویرایشگر متن تایپ کنید و صفحه ایجاد شده را در یک مرورگر مشاهده کنید.

education

شکل ‏6‌-‌2: نمونه­ای از صفحه طراحی شده به همراه دستورات زبان HTML.