درحال بارگزاری ...

1‌.4‌      طراحی مدارهای الکترونیکی به کمک کامپیوتر

به منظور طراحی مدارهای الکترونیکی و بررسی عملکرد آن قبل از ساخت، نرم­افزارهای گوناگونی در اختیار متخصصین این رشته قرار دارد. به کمک این نرم­افزارها می­توان به طور قابل ملاحظه­ای در هزینه و زمان مورد نیاز برای طراحی و ساخت یک مدار الکترونیکی صرفه­جویی کرد. یکی از رایج­ترین نرم­افزارها در این زمینه، نرم­افزار پروتئوس است. این نرم­افزار، علاوه بر توانایی شبیه­سازی مدارهای الکترونیکی، امکان طراحی بردهای مدار چاپی را نیز در اختیار کاربر قرار می­دهد.

1‌.4‌.1‌     آشنایی با نرم­افزار Proteus

نرم­افزار پروتئوس يكي از نرم­افزارهاي معروف و قدرتمند در زمینه شبیه­سازی مدارهای الكترونيكی مي­باشد كه از آن براي طراحي، شبیه­سازی و آناليز مدارات الكترونيكی استفاده می­شود. مشخصه­ای که نرم­افزار پروتئوس را از سایر نرم­افزارهای شبیه­سازی متمایز می­کند، نحوه­ی شبیه­سازی آن به صورت انیمیشن می­باشد که این کار کمک بهتری به درک عملکرد مدار می­کند. از دیگر ویژگی­های این نرم­افزار، وجود انواع قطعات مختلف، امکان ایجاد انواع مختلف گراف­ها و نمایش منحنی خروجی مدار در طرح، ارتباط با پورت­ها و سایر وسایل جانبی رایانه و مهم­تر از همه امکان شبیه­سازی انواع میکروکنترلرها است. در ادامه به معرفی این نرم­افزار می­پردازیم.

1‌.4‌.2‌     مراحل انجام شبیه­سازی در نرم­افزار Proteus

انتخاب قطعه­های مورد نظر از کتابخانه و آوردن آن­ها به صفحه اصلی. براي انتخاب قطعات مورد نياز بايد از كتابخانه Proteus قطعات خود را انتخاب كنيد. براي انجام اين كار از جعبه ابزاري كه به صورت پيش فرض در سمت چپ پنجره ISIS قرار دارد گزینهComponent mode  

education
 را انتخاب كنيد.

education

شکل ‏4‌-‌28: نحوه انتخاب قطعه مورد نظر از کتابخانه Proteus.

 

سپس از كادر سمت راست جعبه ابزار ذكر شده، روي گزينهPick Devices

education
   كليك كنيد. پس از آن پنجره­اي مطابق شكل زير باز خواهد شد. به کمک این پنجره می­توانید به قطعه­های مختلف دسترسی داشته باشید.

educatio

br><center>

    <p class=MsoNormal align=center dir=RTL style='margin-top:0in;margin-right:
54.1pt;margin-bottom:12.0pt;margin-left:0in;text-align:center;text-indent:-7.1pt;
line-height:115%;text-autospace:none'><span lang=AR-SA style='font-size:12.0pt;
line-height:115%;font-family:شکل ‏4‌-‌29: کتابخانه Proteus.

در پنجره کتابخانه، نام قطعه مورد نظر را در بخش Keywords وارد کنید. پس از آن مشاهده خواهید کرد که چندین قطعه که نام آن­ها، شامل نام قطعه مورد نظر است، در بخش میانی پنجره فهرست می­شوند. در این بخش، علاوه بر نام قطعه، اطلاعات کوتاهی درباره­ی قطعه­های فهرست شده و کتابخانه­ای که قطعه در آن قرار دارد، نشان داده می­شود. به­عنوان مثال براي انتخاب مقاومت، ساده­ترين روش، وارد كردن كلمه res )مخفف (Resistor :در بخش Keywords می­باشد.

education
n>

شکل ‏4‌-‌30: وارد کردن نام قطعه مورد نظر در پنجره Keywords.

با دابل كليك روي نام قطعه در پنجره Results (کادر وسط پنجره (Pick Devices، این قطعه به لیست قطعات شما اضافه خواهد شد. سایر قطعات مورد نظر را به همین شیوه انتخاب و به لیست اضافه می­کنیم. پس از انتخاب تمام قطعات، این پنجره را ببندید.

قرار دادن قطعات در صفحه طراحی. ابتدا بر روی قطعه مورد نظر در لیست انتخاب شده کلیک کنید و سپس با کلیک کردن در محل مورد نظر از صفحه طراحی، قطعه را قرار دهید. به همین صورت تمام قطعات را درجای مناسب قرار دهید.

سیم­کشی قطعات. از منو ابزار سمت چپ گزينه­ی selection mode يا component mode را انتخاب کنيد. بر روی پايه قطعه مورد نظر برويد، همانطور که مي­بينيد اشاره­گر موس به مداد تبديل مي­شود.

 

edu

on
style='font-size:12.0pt;line-height:115%;font-family: "B Nazanin"'>بر روی پايه کليک کنيد و مسير را تا مقصد ادامه دهيد.

 

education
هنگامی که به مقصد رسيديد دوباره بر روی پايه مقصد کليک کنيد، اين کار را برای تمامی مسيرها انجام دهيد.

 

در صورتی که ميخواهيد مسير را حذف کنيد بر روی آن دوبار کليک راست کنيد. با يک بار کليک راست کردن روی يک مسير مي­توانيد آن­را به جاهای ديگر بکشيد (دراگ کنيد).

به منظور ایجاد تغییر در قطعه مورد نظر، آن­را انتخاب کنید. در این­صورت قطعه انتخاب شده به رنگ قرمز در می­آید. در این حالت، اگر قصد حذف قطعه را دارید، می­توانید به کمک کلید Delete این کار را انجام دهید. اگر دو بار بر روی قطعه کلیک کنید، آن­گاه، پنجره Edit Component باز می­شود. در این بخش می­توانید نام و ویژگی­های قطعه مورد نظر را تغییر دهید.

education

شکل ‏4‌-‌31: نحوه ایجاد تغییر در نام و قطعه مورد نظر.

اجرای شبیه­سازی به کمک نوار فرمان. از نوار فرمان، به منظور شروع اجرا، توقف و یا خاتمه شبیه­سازی­ها استفاده می­شود. همچنین، زمان سپری شده در طول اجرای شبیه­سازی و نیز پیام­های مختلف احتمالی به هنگام اجرای شبیه­سازی­ها، در این نوار نمایش داده می­شود.

education

شکل ‏4‌-‌32: نوار فرمان.

افزودن منابع و ابزارهای اندازه­گیری مورد نیاز مانند ولت­متر و آوومتر. برای اندازه­گیری ولتاژ، از لیست ابزار سمت چپ صفحه بر روی آیکن

educat

><br><center>
              dir=RTL></span><span lang=FA style='font-size:12.0pt;line-height:115%;
font-family: کلیک کنید و از لیست گزینه DC Voltmeter را انتخاب کنید.